Hanna Jokinen
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
03.10.2022

Sotea vai sotaa? Rakentaen vai repien?

Käymme kohti historiallisen suuria vaaleja ja on aivan ymmärrettävää, että jokainen ehdokas haluaa erottua ja tulla nähdyksi. Onhan kuulluksi ja nähdyksi tulemisen tarve meissä jokaisessa syvällä ihmisyydessä oleva piirre. Kun pitäisi vakuuttaa äänestäjiä omasta osaamisestaan, tämä piirre vain vahvistuu. Vaaleja käydään jälleen paljon somessa ja kaiken somepöhinän keskellä on hankalaa…

Käymme kohti historiallisen suuria vaaleja ja on aivan ymmärrettävää, että jokainen ehdokas haluaa erottua ja tulla nähdyksi. Onhan kuulluksi ja nähdyksi tulemisen tarve meissä jokaisessa syvällä ihmisyydessä oleva piirre. Kun pitäisi vakuuttaa äänestäjiä omasta osaamisestaan, tämä piirre vain vahvistuu.

Vaaleja käydään jälleen paljon somessa ja kaiken somepöhinän keskellä on hankalaa erottautua muista ja kerätä itselleen äänestäjiä.

Valitettavasti osalla ehdokkaista tapa tehdä politiikkaa ja kerätä kannatusta vaikuttaisi olevan näissäkin vaaleissa sotiminen, rikki repiminen ja muiden mollaaminen. Kuka loukkaa pahimmin vastustajiaan ja kuka terävimmin osoittelee muiden ehdokkaiden tai puolueiden virheitä saa reaktiota aikaan. ”Katsokaa kuinka osaava ja loistava minä olen, kun kerron teille miten huonosti muut ihmiset tai puolueet asioita tekevät.”

Tämä on kuitenkin hyvin lyhytnäköistä toimintaa, koska vaalien jälkeen pitää pystyä tekemään yhteistyötä yli puoluerajojen, jokaisessa aluevaltuustossa ja muissa päättävissä elimissä.

Sota-asenteen sijasta toivoisin näkeväni sote-asennetta ehdokkaiden keskuudessa. Rikki repimisen tilalle toivon ryhtiä ja halua lähteä kohti uutta rakentaen. Olemme menossa kohti muutosta ja  historiamme suurinta liikkeenluovutusta,  joka koskettaa tuhansia ja taas tuhansia kuntien työntekijöitä.

Sote-uudistuksessa hyvinvointialueille siirtyviksi sekä Uudenmaan erillisratkaisuun liittyviksi määritettyjen tehtävien parissa työskenteli noin 212 500 henkilöä lokakuussa 2019. Meillä on valtakunnallisesti siis edessä yli kahdensadantuhannen kuntatyöntekijän saattaminen uusille työnantajille. Tästä työntekijämäärästä valtaosa on naisia.

Nämä ihmiset eivät korona-kurimuksen keskellä kamppailtuaan, meille kaikille välttämättömiä palveluita tuottaen, ansaitse riiteleviä päättäjiä omasta tulevaisuudestaan päättämään. He ansaitsevat nöyryyttä kysyä neuvoja & apua, paneutumista, yhteistyötä ja halua pitää heidän turvallisesta siirtymisestään huolta.

Toivoisin todella, että jokainen ehdolle asettunut omaisi edes perustiedot siitä mitä tarkoittaa sote tai mitä tarkoittaa esimerkiksi juuri ns. liikkeenluovutus. Toivoisin heille myös halua keskustella mm. pitkäaikaissairaiden, lastensuojelun tai palo- ja pelastuspalveluiden kanssa asioineiden  kanssa näiden arvokkaista kokemuksista siitä, millainen hoitopolku toimii ja millainen ei. Millaista on hyvä palvelu ja apu niissä kohdissa kun elämä on tavalla tai toisella uhattuna, vaakalaudalla tai solmussa. Suositan lämmöllä myös kysymään tutulta hoitajalta, lastensuojelun työntekijältä, palveluneuvojalta, vammaistyön ohjaajalta, ensihoitajalta tai palomieheltä mihin asioihin työssään he haluavat muutosta ja kehitystä.

Sote on valtavan monisyinen asia ja se on myös valtavan iso erityisesti pienipalkkaisiin naisiin kohdistuva asia. Siinä on siis myös naisen euron vahvistamiseen liittyviä kysymyksiä luvassa paljon ja tämä palkka tasa-arvoon liittyvä kysymys pitäisi myös ymmärtää. Koko sotessa on paljon perehdyttävää ja omaksuttavaa. Nyt ehdokkaiden kannattaakin tarkkaan harkita onko omassa kampanjassa tärkeämpää keskittyä sotaan vai siihen soteen? Ja jos omaa vain sota-osaamista, niin nyt on jo kiire alkaa hankkia sote-osaamista ja kehittää sitä kuuluisaa yhteistyötaitoa. Juuri sinä, ehdokas, saatat pian olla vastuussa näistä asioista ihan konkreettisesti ja siitä ei räyhäämällä selviä.

Politiikassa ja päätöksenteossa ei kannata tavoitella selkävoittoja, toisen nollaamista ja nolaamista tai itsensä ylentämistä muita alentamalla. Se maan rakoon polkemasi ihminen tai puolue voi olla ainoa tukesi jossakin tärkeässä asiassa päättäjän työssäsi.

 

Joulurauhaa, mielenrauhaa ja vaalirauhaa itse kullekin meistä <3

-Hanna <3

Takaisin etusivulle